KPSS Eğitim Bilimleri Sınavına Nasıl Çalışılır?

06 Mayıs 2021
KPSS Eğitim Bilimleri Sınavına Nasıl Çalışılır?

KPSS Eğitim Bilimleri Sınavına Nasıl Çalışılır?

Program geliştirme dersi, kendi içinde sistemli ve bütünlüğü olan bir yapıdadır. Konular arasındaki bağlantılar doğru kurulduğu ve ayırt edici noktalar kavrandığı takdirde başarı yakalanabilir. Ayrıca geçmiş yılların soruları incelendiğinde, genellikle temel düzeydeki bilgilerin yoklandığı görülmektedir. Sorular yorumdan ziyade bilgiyi ölçmeye yöneliktir. Sözün özü, yeterli bilgi edinildiğinde sınavda bu dersle ilgili bir sorun yaşanmayacağı söylenilebilir.

 

Öğretim İlke ve Yöntemleri, kapsamı oldukça geniş olan bir derstir. Bundan dolayı doğru ve yeterli bir kapsam belirlenmeli, buna yönelik çalışılmalıdır. Bu kapsam belirlenirken ekonomik davranılmalı ve gereksiz detaylarda kaybolmaktan kaçınılmalıdır. Diğer yandan konular kendi içinde bir bütün olarak düşünülmeli ve böyle öğrenilmeye çalışılmalıdır. Sınavda gelen sorular dikkate alındığında ise, genellikle örnek durunlar üzerinden yorum ve analiz gücünü ölçtüğü unutulmamalıdır.

 

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı, teorik bilgilerin ağırlıkta olduğu ve son yıllarda gelen sorular dikkate alındığında verilen görseller üzerinden bu bilgilerin yorumlama amacıyla kullanılmasını gerektiren bir derstir. Bundan dolayı, doğru ve güvenilir bir kapsam üzerinden bilgilerin örnek materyaller üzerinden yorumlanarak çalışılmasını gerektirir.

 

Sınıf Yönetimi, öncelikle mantığının doğru kavranması gereken bir derstir. Dar kapsama sahip olmasına rağmen yanlış mantıkla yaklaşıldığında hatalı sonuçlara ulaştırabilmektedir. Bunun için geleneksel öğretmenlerin bilindik uygulamalarından bağımsız düşünülerek konular incelenmelidir. Ayrıca soruların genellikle örnek durumlar üzerinden bilgi ve yorum gücünü kullanmayı gerektirdiği unutulmamalıdır.

 

Ölçme ve değerlendirme, yoruma en kapalı derslerden biri olmasıyla birlikte teknik kavram bakımından zengindir. Bu dersi öğrenmeyi yeni bir dil öğrenmeye benzetebiliriz. İşte bu yüzden iyi bir kaynaktan konuyu öğrenip günlük tekrarlarla pekiştirmek gerekmektedir. Günlük yapılacak olan bu tekrarlar kavramlar arasında ilişki kurmanızı kolaylaştıracaktır. Üniteler bittikten sonra da çıkmış sorulardan başlayarak bol soruyla desteklemeniz gerekmektedir. Bu çalışmayı tüm üniteler bitene kadar yaptıktan sonra bu dersin çok kolay, zevkli ve hatta stres attırıcı hale geldiğini göreceksiniz.

 

Gelişim Psikolojisi genel olarak kuramsal bir derstir. Farklı kuramların gelişim sürecine bakış açılarının ele alındığı bu derste söz konusu bakış açılarını kavrayabilmek esastır.  Gelişim Psikolojisi çalışırken bolca tekrar yapmak ve soru çözmek söz konusu bakış açılarının öğrenilmesinde son derece önemlidir.

 

Öğrenme Psikolojisi dersi, öğretmenlik mesleğinin nihai amacı olan öğrencilerin çeşitli bilgi ve becerileri öğrenirken nelerden etkilendiklerini ve bu öğrenmelerin çeşitlerini açıklayan bir derstir. Birçok öğrenme türü bulunduğu için farklı kuramların öğrenmeyi nasıl açıkladıkları bu dersin temelini oluşturur. Bu dersi çalışırken kuramların öğrenmeye bakış açıları anlaşılmalı ve buna göre konular anlaşıldıktan sonra çok sayıda soru çözümü yapılarak bilgiler pekiştirilmelidir.

 

Rehberlik dersini diğer derslerden ayrı bir yere koymak gerekir. Çünkü daha çok yorum gerektiren soruların geldiği bir ders...

 

Birçok dersi çalışır hallederiz. Ancak rehberlikte daha çok bakış açısını oluşturmak gerekir. Bu bakış açısı sağlıklı öğretmen - öğrenci ilişkisi ve iletişimi üzerine kurulmuştur. Bu yüzden rehberlik dersine çalışırken ve soru çözerken insani açıdan en uygun olanı düşünmekte gerekir. Bu düşüncenin kaynağı da hümanist yaklaşıma dayanır.

 

Rehberlik dersini çalışırken Türkiye'deki eğitim sistemini bir kenara bırakmak ve önyargılarımızdan kurtulmak faydalı olacaktır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.