DHBT Nedir?

25 Haziran 2023
DHBT Nedir?

DHBTbir sınavın kısaltmasıdır. DHBT sınavı KPSS sınavının aşamalarından bir tanesidir. 

KPSS DHBT, Diyanet İşleri Başkanlığında din hizmetlerinde görev almak isteyen lisans, ortaöğretim veya ön lisans düzeyinde mezun olan adayların, Diyanet İşleri Başkanlığı din hizmetleri sınıfına ait kadrolara ilk defa, açıktan veya sözleşmeli atamalarda kullanılacak puanı elde etmek için girdikleri çoktan seçmeli 40 sorudan oluşan sınavdır.

Her adayın mezun olduğu öğrenim düzeyindeki DHBT’ye katılması gerekmektedir. KPSS DHBT’de yer alan ilk 20 soru DHBT-1, ikinci 20 soru ise DHBT-2 şeklinde isimlendirilmektedir. DHBT-1, tüm öğrenim düzeyleri için ortak temel din bilgisi sorularından oluşmaktadır. DHBT-2 ise adayların öğrenim düzeyine göre farklılık göstermektedir. DHBT sınav puanı, bir sonraki DHBT yapılana kadar geçerlidir. DHBT'ye katılacak adayların kendi öğrenim düzeyindeki KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür oturumuna katılması da zorunludur.

DHBT, Diyanet İşleri Başkanlığının din hizmetleri alanında görev almak isteyen lisans, ortaöğretim ya da ön lisans seviyesinden mezun olmuş kişiler için düzenlediği sınavdır.

 

    DHBT'ye Nasıl Çalışılır?

İmam-Hatip lisesinden veya İlahiyat'tan mezun olalı çok olmuşsa yeni mezun olanlardan mutlaka daha fazla çalışmalısınız!

Herkesin vakit müsaitliği aynı olmayabilir ancak en azından sınava 3 ay kala her gün aralıksız olmak kaydıyla sabah, öğlen ve akşam birer saat (toplam 3 saat) DHBT konularını bir düzen içerisinde çalışmalısınız.

Peki hangi konuya ne kadar vakit ayırmalıyım? Buda çalışmanıza yön veren önemli bir konudur. Çünkü her konudan aynı sayıda soru çıkmamaktadır. Önceki sınavları göz önünde bulundurduğumuzda soru dağılımı aşağıdaki şekildedir. Buna göre hangi konudan çok soru çıkıyorsa ayıracağınız vakti ona göre ayırmalısınız.

 

     DHBT-2 Konuları Soru Dağılımı

  1. 2. Fıkıh 4 3. Hadis 3 4. Akaid&Kelam 3 5. İslam Tarihi 2 6. Dinler ve Mezhepler Tarihi 3 7. Dini Hitabet 2

* Çalıştığınız yer, fazla soğuk ya da sıcak olmamalı iyi havalandırılmalı ve sessiz olmalıdır.

Çalışma masanız dar olmamalı, ferah bir mekan da çalışmanıza devam etmelisiniz.

Çalışırken müzik dinlemek, televizyon seyretmek verimli ders çalışmanıza mâni olur. Zihniniz iki işi aynı mükemmellikte yapamaz.

Yazarak ders çalışırsanız öğrendiğiniz bilgi daha kalıcı olur.

40-50  dakika ders çalıştıktan sonra mutlaka yaklaşık 10 dakika ara verin ve (uykuyu dağıtmak açısından ayağa kalkıp dolaşın)

Ders esnasında önemli yerlerin altını çizin ve en önemli bilgileri not edin. (Bir gün mutlaka tekrar bu bilgiler lazım olacaktır)

Okulda yada dershanede anlamadığınız yerleri tekrar anlatması için, hocanıza başvurmaktan çekinmeyin.

Ders çalışma esnasında uzun düşüncelere dalıp vakit kaybetmeyin.

Roman tarzı kitapları okumaya ara verin ve bol bol ilmihal, siyer ve akaid kitaplarına yoğunlaşın.

Zihninizi problem, bulmaca çözerek zinde tutun.

Sabah erken vakitler ders çalışmak için en ideal zaman dilimidir.

Zamanınız çok kısıtlı ise Soru testlerini çözdükten sonra cevap şıklarını kitap üzerinde işaretleyin ve bu işaretli kısımlara sonradan soru cevap şeklinde göz atın.

 

DHBT Sınavının Açılımı Nedir?

DHBT açılımı Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi olarak geçmektedir.2014 yılından önce Diyanet İşleri Başkanlığınca başka bir ad ile gerçekleştirilen test, 2014 senesinde ÖSYM tarafından düzenlenmeye başlamış, DHBT yani Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi ismini almıştır.

KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi Başvurusu Nasıl Yapılır? 

 

KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi başvuruları bireysel olarak internet aracılığıyla ya da ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından veya başvuru merkezi aracılığıyla yapılmaktadır.ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden yapılacak olan başvurularda adayların sistemde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgilerinin yer alması gerekmektedir. Başvuru işlemlerinin tamamlanabilmesi için adayların sınav ücretlerini ödemesi gerekmektedir. Sınav ücretini ödemeyen adayların başvuruları geçersiz sayılmaktadır.

 

Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi Sınavına Kimler Girebilir?

İHL mezunu olmak. 2- İlâhiyat Önlisans mezunu 3- İlahiyat Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, Eğitim Fakültelerinin Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenliği-DKABÖ- bölüm mezunu olmak şeklinde üç kategoriden herhangi birine uygun olmak yeterlidir.

DHBT’ye başvurabilmek için en önemli şart dini öğrenim mezuniyeti şartıdır. Bu da; 1- İHL mezunu olmak. 2- İlâhiyat Önlisans mezunu 3- İlahiyat Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, Eğitim Fakültelerinin Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenliği-DKABÖ- bölüm mezunu olmak şeklinde üç kategoriden herhangi birine uygun olmak yeterlidir.

Buradaki üç okuldan herhangi birisinden mezun olmayanlar, DHBT’ye başvuruda bulunamazlar. Bunun için başka bir lise bitirenler İHL diploması için Açıköğretim İHL’den fark dersleri vererek İHL diploması alabilirler. Bunun için hafta sonu ders veren bünyesinde Açıköğretim İHL bulunan, size en yakın bir İmam Hatip Lisesine giderek Açıköğretim İHL ile ilgilenen müdür yardımcısından ya da herhangi bir Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünden bilgi alınabilir. İlahiyat Önlisans diploması için de, YGS’YE GİREN öğrenciler tercih döneminde İlahıyatÖnlisansı tercih edebilirler.

YGS’ye girmeyen ancak, YGS başvuru sürecinde sınavsız geçiş müracaatı yapan öğrenciler de tercih döneminde İlahiyat Önlisans tercihinde bulunabilir. Önlisans başvuru için sadece lise mezunu olmak yeterli. İlahiyat diploması için de, ya YGS sınavına girerek 4 yıllık İlahiyat Fakültelerini kazanmak ya da iki yıllık önlisansı okuyup daha sonra İlahiyat tamamlama programları (İLİTAM) aracılığıyla 4 yıla tamamlayarak İlahiyat lisans diploması almak mümkün.

Bu üç şarttan herhangi birini yerine getiren adaylardan, buna ek olarak sahip oldukları durumlar onları avantajlı kılabilir. Hafız olmak, İHL mezunu olup İlahiyat dışında 2yıllık önlisans ya da İHL mezunu olup İlahiyat dışında 4 yıllık lisans mezunu olmak DHBT’ye girişte ayrı kategori imkânı/avantajı sağlamaktadır.

 

DHBT'ye Kaç Kez Girilebilir?

DHBT’ye giriş sayısında herhangi bir kısıtlama yoktur. Adaylar hedeflerine ulaşana kadar Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testine girebilmektedir.

DHBT Sınavı Kaç Dakikadır?

DHBT sınav süresi 2022 Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi DHBT-1 (20 soru ) ve DHBT-2 (20 soru) sorulmaktadır. Sınav saat 10.15'te başlayacak, 2022 Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi DHBT-1 ve DHBT-2 Sınav Süresi 60 dakika'dır.

DHBT Puanı Nasıl Hesaplanır?

KPSS DHBT puanı KPSSP122 ortaöğretim, KPSSP123 ön lisans ve KPSSP124 lisans türünde olmak üzere üç farklı puan türünde hesaplanmaktadır.

DHBT sınavına katılan adayların öğrenim düzeylerine uygun ilgili yılın KPSS puanları yanında, öğrenim düzeylerine uygun KPSSP122, KPSSP123, KPSSP124 puanları da hesaplanacaktır. KPSS puanları ilgili KPSS Kılavuzlarında yer alacak "Değerlendirme" maddesinde belirtildiği şekilde hesaplanacaktır.

Yani aday ön lisans düzeyinde DHBT'ye girmiş ise KPSS düzeyinde girdiği sınavında önlisans olması gerekmektedir aksi takdirde dhbt puan hesaplama ilgili aday için yapılmayacaktır.

Sınav sonuçları her öğrenim düzeyi için (ortaöğretim, ön lisans, lisans) ayrı ayrı değerlendirilecektir.

Puanlar,

100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir. Puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır. İlgili testte en az "1 ham puanı (net)" bulunmayan adayların KPSSP122, KPSSP123, KPSSP124 puanı hesaplanmayacaktır.

 

DHBT'de Yanlışlar Doğruları Götürür mü?

DHBT’de 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.

 

DHBT Baraj Puanı Kaçtır?

DHBT’ye giren adayların en az 60 puan almaları gerekmektedir.

 

2023 DHBT Sınavı Ne Zaman?

2 yılda bir yapılmaktadır. 2022 yılında yapıldığından dolayı bir sonraki sınav 2024 yılında yapılacaktır.

 

DHBT’de uyulması gereken kurallar aşağıda listelenmiştir.

Her aday sınava atandığı salonda ve sırada girmelidir.

Sınav süresi başlamadan önce Sınava Giriş Belgesi görevliye teslim edilmelidir.

Cevap kağıdın da doldurulması istenen bilgiler doğru kodlanmalıdır.

Adaylar sınav süresince konuşmamalı, kopya çekmemeli ve kopya çekilmesine yardım etmemelidir.

Salondaki görevlilere soru sormak yasaktır.

Adaylar cevaplarını cevap kağıdı dışında başka bir yere yazmamalı ve müsvedde kağıdı kullanmamalıdır.

Adaylar sınavda eşya alışverişi yapmamalıdır.

DHBT’ye giren hiçbir aday sınav sorularını cevaplama süresi başlamadan önce okumamalı ve cevaplamamalıdır.

Sınav süresi sona erdikten sonra soruları okumaya ve cevaplamaya devam etmek yasaktır.

Sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunulmamalı, sınav görevlilerinin uyarıları dikkate alınmalıdır.

 

2024 DHBT Tercihleri Ne Zaman Yapılacak?

Tercihler, 2022 yılında sınava girmiş ve 4-B Sözleşmeli İmam Hatip, Kur'an Kursu Öğreticisi ve Müezzin Kayyım Sözlü Sınavı'na katılan ve başarılı olan adaylardan alınmıştır. 2024 yılında DHBT’ye girecek adayların tercih tarihi ise henüz açıklanmamıştır.

2024 DHBT Atama Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?

 2024 Yılında gerçekleşecek olan DHBT’nin atama sonuçlarının ne zaman açıklanacağı ise henüz belli değildir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.