ALES' e Nasıl Çalışılır?

25 Haziran 2023
ALES' e Nasıl Çalışılır?

 

ALES tam adı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı olan, ÖSYM tarafından yılda üç defa 81 ilde düzenlenen, 2 testten ve 100 sorudan oluşan, 150 dakika yani 2,5 saat süren ve puan aralığı 50 ve 100 arası olan yükseköğretim kurumlarına lisansüstü öğrenci alımları ile öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı gibi kadrolara yapılacak atamalar için düzenlenen sınavdır.

ALES, lisansüstü eğitim için yurt dışına gönderilecek adayların belirlenmesinde de etkilidir. Matematik, geometri, sayısal mantık, Türkçe ve mantıksal akıl yürütme (sözel mantık) derslerinden oluşan sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Sayısal Puanı, Sözel Puanı ve Eşit Ağırlık Puanı olmak üzere 3 puan türüne sahip olan ALES' in puanının geçerlilik süresi  5 yıldır. Birçok farklı amaçla girilen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı ilkbahar döneminde 1, sonbahar döneminde 2 defa yapılmaktadır.

ALES çalışmaya başlayan adaylar ilk olarak girmek istedikleri kurumun istediği puan türünü öğrenmeli ve hedeflerine uygun sınav türüne çalışmalıdır. Çalışılacak sınavda çıkacak konuların başlıkları öğrenilmeli, konu çalışması yapılmalı ve bol bol test çözerek öğrenilen bilgiler pekiştirilmelidir. Deneme çözmek de oldukça önemlidir. Çözülen denemeler ciddiye alınıp vakit tutularak çözüldüklerinde soru çözüm hızı gözlemlenebilmekte ve sınav pratiği yapılmaktadır. Uzun paragraf sorularından oluşan ALES' te başarılı olmak isteyen adaylar hızlı ve doğru bir şekilde paragraf sorusu çözebilmelidir. Bol bol paragraf sorusu çözerek pratik yapmak sınav başarısını artıracaktır. Kişinin kendine uygun yöntemi belirleyerek çalışması gereken Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı’na çalışırken düzenli ve disiplinli olmak başarı için oldukça önemlidir.

 

ALES' e Çalışırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

ALES’ e çalışırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda listelenmiştir.

  • ALES çalışacak adayların dikkat etmesi gereken ilk konu, sınav konularına ne kadar hâkim olduklarıdır. Adaylar çalışmaya başlamadan önce sınav konularını gözden geçirmeli, çıkmış ALES sorularını çözerek doğru ve yanlışlarını kontrol etmelidir. Bu eksik olunan konuların fark edilmesini sağlayacaktır.
  • Adaylar kendilerine hazırlayacakları çalışma programında gerçekçi olmalıdır. İhtiyaç doğrultusunda uygulanabilir bir çalışma programı oluşturmak sınavdan başarılı sonuç elde etmeyi sağlayacaktır.
  • ALES çalışmak için doğru kaynakları seçmek oldukça önemlidir. Adaylar kendi seviyelerine uygun, kaliteli sorular ve konu anlatımları içeren kaynakları edinmelidir. Yeterli sayıda kaliteli kaynak, kaynaklar arasında boğulmadan verimli bir çalışma dönemi geçirmeyi kolaylaştıracaktır.
  • ALES adayların soru çözüm hızını ve yorumlama becerisini ölçen bir sınavdır. Bu da adayların sıkı bir çalıma dönemi geçirmesini, bol bol soru çözmesini gerektirmektedir. Özellikle sayısal mantık ve sözel mantık soruları adayların zorlandığı bölümdür. Bu testlerde başarılı olabilmek için soruda sorulanı hızlıca anlamak ve mantık yeteneğini kullanabilmek gerekmektedir. Sözel mantık ve sayısal mantık sorularında başarılı olabilmek için bol bol sayısal mantık ve sözel mantık sorusu çözerek pratik yapmak gerekmektedir.
  • ALES çalışırken deneme çözmek oldukça önemlidir. Tıpkı sınavdaymış gibi çözülen denemeler adayları sınava hazırlamakta, zaman kontrolü konusunda kendilerini geliştirme fırsatı sunmaktadır. Adayların yapması gereken kaliteli yayınların denemelerini tıpkı sınavdaymış gibi süre tutarak çözmektir. Bu yöntemi uygulamak sınav başarısını olumlu yönde etkileyecektir.
  • Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı uzun paragraflardan oluşan bir sınavdır. Adaylar paragraf sorularını çözme konusunda kendini geliştirmelidir. Paragraf sorularında başarılı olabilmek için bol bol kitap okumak ve paragraf sorusu çözmek gerekmektedir. Çeşitli hızlı okuma teknikleri ile hızlı okuma yeteneğini geliştirmek de paragraf sorularındaki başarı oranını artırmaktadır. Özellikle de sözel ve eşit ağırlık puan türü ile alım yapan yerlere başvuracak olan kişilerin paragraf konusunda kendilerini geliştirmesi gerekmektedir. ALES'in paragraf soru tarzına uygun paragraf sorularını çözerken de süre tutarak çözüm hızı ölçülmelidir. Daha önceki yıllarda sorulmuş ALES paragraf sorularını çözmek de başarı getirmektedir. Adayların karşısına yer değiştirme, sıralama, düşüncenin akışını bozan cümle, paragrafı ikiye bölme ve cümle yerleştirme; ana düşünce, soruya karşılık gelme, olumlu düşünce ve olumsuz düşünce gibi soru çeşitleri ile çıkan paragraf sorularının içeriğini öğrenmek ve soru tiplerine aşina olmak yararlıdır. Kaliteli kaynaklardan birden fazla paragraf soru bankası edinmek ve farklı kaynaklardan kaliteli sorular çözmek uzmanlar tarafından önerilmektedir.
  • ALES çalışan adayların aileleri, çocuklarına destek olmaya dikkat etmelidir. Aileleri tarafından hem maddi hem de manevi yönden destek gören adaylar, çalışma dönemini daha rahat geçirmektedir.
  • ALES çalışan adaylar çözdükleri testleri kontrol ederken objektif olmaya dikkat etmelidir. Sürekli doğrulara veya yanlışlara odaklanılmamalıdır. Doğru yapılan sorulara yönelmek yanlışların, eksik olunan konuların fark edilmemesine neden olmaktadır. Sürekli yapılan yanlışlara odaklanmak da adayların moralini bozmakta ve çalışma motivasyonunu azaltmaktadır. Adaylar doğru ve yanlışlarını objektif bir şekilde kontrol etmeli, eksik olduklarını anladıkları konulara tekrar göz atmalıdır.
  • ALES' e girecek olan adayların kendilerine en uygun ders çalışma yöntemini belirlemesi gerekmektedir. Okuyarak, anlatarak, sessiz bir ortamda tek başına ya da müzik dinleyerek ders çalışmak gibi birçok ders çalışma yöntemi vardır. Herkesin en çok verim aldığı çalışma yöntemi farklıdır. Adaylar kendilerine en uygun çalışma yöntemi veya yöntemleri neyse onu uygulamalı, ders çalışma dönemini iyi bir şekilde değerlendirmelidir.
  • Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı'na çalışma döneminde yoğun bir tempoya giren adaylar uzun süre hareketsiz kalabilmektedir. Bu durum hem sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabilmekte, hem de stresi artırabilmektedir. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı'na çalışılan dönemde adayların kendilerine uygun fiziksel aktiviteler bulması ve düzenli bir şekilde uygulaması önemlidir. Spor yapan adaylar stres seviyesini kontrol edebilmektedir. Bu da sınav başarısını artırmaktadır.
  • Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı'na çalışıyorken daha çok verim almak isteyen adaylar uyku düzenine dikkat etmelidir. Düzenli saatlerde uyuyup uyanan adaylar ders çalışırken daha çok verim almaktadır. Verimli çalışma ALES' ten yüksek bir puan almayı sağlayacaktır.
  • Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı'na çalışırken internetten yararlanılmalıdır. İnternetten birçok konu anlatım videosuna, çıkmış sorulara ve denemelere ulaşmak mümkündür. İnternet, bunların yanı sıra ALES’e daha önceden girmiş olan kişilerin deneyimlerini öğrenmeyi de sağlamaktadır. İnternet sayesinde ALES hakkında her türlü güncel bilgiye ulaşılabilmektedir.

 

ALES Sözel Nasıl Çalışılır?

  ALES Sözel; Sözcükte Anlam, Cümlede Anlam, Anlatım Biçimleri, Paragraf, Anlatım Bozuklukları; Şifreleme, Şifre Çözümleme, Sözel Akıl Yürütme ve Sözel Zekâya Dayalı Problem Çözme konularından oluşmaktadır. Adaylar ilk olarak girecekleri sınav hakkında bilgi sahibi olmalı ve sınavda karşılarına çıkacak konuları öğrenmelidir.

 

  ALES sözel sınavına girecek olan adayların Türkçe konularına ağırlık vererek sınava çalışması gerekmektedir. Konu çalışması hem konu anlatım kitapları, hem özel kurs veya ders, hem de internet üzerinden izlenecek konu anlatım videoları aracılığıyla yapılabilmektedir. Konu çalışmaya başlamadan önce adaylar kendilerine uygun gerçekçi bir ders çalışma programı oluşturmalıdır. Düzenli çalışma başarıyı da beraberinde getirmektedir. Konu çalışması yapılırken kaliteli kaynaklardan soru çözülmelidir.

 

Çözülecek bu sorular sayesinde hem bilgiler pekiştirilecek, hem de soru türleri öğrenilecektir. Geçmiş yıllarda ALES sözel alanında çıkmış olan soruların çözülmesi de adayların başarı oranını artırmaktadır. ALES sözel çalışırken deneme çözmek de oldukça önemlidir. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı’nda adaylar için zaman kontrolünde iyi olmak önemlidir. Tıpkı sınavdaymış gibi çözülecek ALES sözel denemeleri sayesinde soru çözüm hızı artmakta, zaman kontrolü sağlanabilmekte ve eksik olunan konular fark edilmektedir.

 

  Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı sözel, uzun paragraf sorularından oluşmaktadır. Bu durum da adayların paragraf konusunda kendilerini geliştirmesini gerektirmektedir. Doğru ve hızlı paragraf sorusu çözebilmek için adayların okuduğunu anlama ve hızlı okuma gibi yeteneklerini geliştirmesi gerekmektedir. Adayların hızlı okumalarını sağlayacak bazı yöntemler vardır. Bu yöntemlerden on tanesi aşağıda listelenmiştir.

 

  • 1. teknik görsel algılama kapasitesini yükseltmektir. Bu teknikte adayların kelime çalışması yaparak kelimeleri daha hızlı tanıması sağlanmaktadır. Boş bir a4 kâğıdına farklı sayılarda harflerden oluşan kelimeler yazılmalı, bu kelimelere hızlıca göz gezdirilerek okunmaya ve anlamaya çalışılmalıdır. Sonrasında 10 saniyede ne kadar kelime hatırlandığı kontrol edilmelidir. Bu teknik düzenli bir şekilde uygulanmalıdır. Düzenli uygulamalarda gün geçtikçe hatırlanan kelime sayısı artacaktır.
  • 2. teknik kelime haznesini geliştirmeye yöneliktir. Adayların kelime haznesi artıkça okuma hızları da artmaktadır. Yabancı kelimelerin Türkçe karşılıkları, kelimelerin eş anlamları ve eş sesli kelimeler öğrenilmelidir. Sözlük okumak da kelime hazinesinin gelişmesini sağlayacaktır.
  • 3. teknik eski alışkanlıkları değiştirmeye yöneliktir. Sesli okuma, duraksamak veya aynı yerleri tekrar okumak gibi alışkanlıklardan vazgeçilmelidir. Adaylar daima kendilerini bir sonraki kelimeyi okumak için zorlamalı, bunu alışkanlık haline getirmelidir.
  • 4. teknik konsantrasyonla ilgilidir. Adayların yaptıkları işe odaklanması, etrafında yaşanan olaylar ve seslerden etkilenmemesi okuma hızını artırmaktadır. Konsantre olabilmek ve konsantrasyon süresinin uzamanı için bol bol pratik yapılmalıdır.
  • 5. teknik gözle okuma tekniğidir. Kitapları içten okumak da dıştan okumak da hatalı bir davranıştır. Kitaplar gözle okunmalıdır. Adayların gözle okumayı başarabilmesi için okuma yaparken geri dönmemesi gerekmektedir. Daima bir sonraki kelime okunmaya çalışılmalıdır.
  • 6. tekniğin adı 5N 1K Tekniğidir. 5N 1K Tekniği okunan metne kim, ne, nasıl, ne zaman, niçin, nerede gibi soruların sorulmasıdır. Metinde sorulan bu soruların cevapları aranmalıdır.
  • 7. teknik göz atma tekniğidir. Bu teknikte metni okumaya başlamadan önce tüm sayfalara göz atılmaktadır. Metin içinde yer alan başlıklar, ana başlıklar paragraf başları ve sonları okunmaktadır. Bu şekilde metinden çeşitli parçalara sahip olunmaktadır. Bu parçalar zihinde birleştirilmeye çalışılmalıdır. Yine bu tekniği uygularken metinlerde yer alan ana fikir cümlesini bulmaya çalışmak da önemlidir.
  • 8. teknik ise çok sayıda kitap okumaktır. Kitap okumak herkes tarafından bilinen ve onaylanmış bir tekniktir. Bol bol kitap okuma; görme alanını genişletmekte, kelime haznesini geliştirmekte, geçişleri, deyimleri ve atasözlerinizi hızlıca kavramayı sağlamaktadır. Çok sayıda kitap okuyan adaylar okudukların cümlenin yarısındayken devamını kafalarında tamamlayabilmektedir.
  • 9. teknik ize özgüven ile ilgilidir.  Hızlı okuma yeteneklerini geliştirmek isteyen adaylar kendilerine güvenmelidir. Okuma esnasında okuduğunu anlama, yanlış okuma kaygısı duymayan adaylar daha hızlı okuyabilmektedir. Hata yapmaktan korkup geri dönülmemelidir.
  • 10. tekniğin adı Sütun Tarama Tekniğidir. Sütun Tarama Tekniğine göre okuyucu gözlerini metin üzerinde soldan sağa ve sağdan sola kaydırmalıdır. Bu teknik zamanla geliştirilebilecek bir tekniktir. Adaylar ilerledikçe gözlerini yukarıdan aşağıya doğru da gezdirmektedir. Okuma hızını artıran en önemli tekniklerdendir.

Yukarıda listelenen hızlı okuma tekniklerinin yanı sıra bir de okuma hızını düşüren bazı davranışlar vardır. Adayların bu davranışları bilmesi ve bu davranışlardan sakınması önemlidir. Okuma hızını düşüren 6 davranış aşağıda listelenmiştir.

  • Okuma esnasında sürekli geri dönmek
  • Okuma yaparken cümle yerine kelimeleri takip etmek
  • Ana düşünceyi bulmaya çalışırken metinde yer alan yan düşünceleri kaçırmak
  • Metni okurken anlama işini metnin sonuna bırakmak
  • Okuma esnasında konsantre olamamak
  • Okumak için sürekli kısa metinleri seçmek

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı sözel çalışacak adayların sınava çalışmaya erkenden başlaması faydalıdır. Adaylar ders çalışabileceklerini düşündükleri dönemde çalışmaya başlamalıdır. ALES çalışmaya ne kadar erken başlanırsa çalışma dönemi o kadar rahat geçecektir.

 

ALES Sözel Mantık Nasıl Çalışılır?

  ALES Sözel Mantık çalışacak adayların yapmaları gereken ilk şey sınav konularını öğrenmektir. ALES Sözel Mantık; Şifreleme, Şifre Çözümleme, Sözel Akıl Yürütme ve Sözel Zekâya Dayalı Problem Çözme konularından oluşmaktadır. Sınavda çıkacak konuları öğrendikten sonra adayların kendine uygun bir çalışma programı oluşturması gerekmektedir. Konu çalışırken internet üzerinden konu anlatım videoları izlemek olumlu sonuçlar doğurmaktadır.

 

  Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı sözel mantık soruları, adayların düşünme, çözümleme ve değerlendirme becerilerini ölçmektedir. Bu becerileri geliştirmek için düzenli ders çalışılmalıdır. Birçok adayın takıldığı sorular ALES sözel mantık sorularıdır. Sözel mantık alanında önceki yıllarda sorulmuş olan soruları çözmek faydalı olmaktadır.

 

  ALES sözel mantık, sözel alanda çıkan 50 sorunun 8-10 âdetini oluşturmaktadır. Mantıksal değerlendirme becerilerini ölçen bu sorular iyi bir yorum gücü gerektirmektedir. Adayların çalışma sürecinde yorum yapma yeteneklerini geliştirmesi önemlidir.

 

  ALES sözel mantık çalışırken kaliteli kaynaklardan sorular çözülmeli, soru çeşitlerine aşina olunmalıdır. Konu çalışılması bittikten sonra çözülecek deneme sayısı artırılmalı, sınavdaymış gibi deneme çözülmelidir. Çözülen sorularda ve denemelerde doğru-yanlışlar kontrol edilmelidir. Yapılacak bu objektif değerlendirme sonrasında eksik olunan konulara geri dönülüp tekrar çalışılmalıdır. Konu çalışırken kısa notlar tutmak bu geri dönüp çalışma işini kolaylaştıracaktır. Bu nedenler adaylar konu çalıştıkları dönemde kendilerine çalıştıkları konuları özetleyen, önemli yerlerin altını çizen notlar hazırlamalıdır.

 

  Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı sözel mantık çalışacak adayların çalışmaya erken başlamasında fayda vardır. Adaylar ders çalışma ortamını oluşturabilecekleri anda çalışmaya başlamalıdır.

 

ALES Sayısal Nasıl Çalışılır?

 

  ALES sayısal çalışacak tüm adaylar öncelikle sınavı ve sınavda çıkacak konuları öğrenmelidir.

 

  ALES Sayısal; Temel Kavramlar, Çözümleme, Bölme ve Bölünebilme Asal Çarpanlar, Ebob-Ekok, Rasyonel Sayılar, Sıralama, Basit Eşitsizlikler, Mutlak Değer, Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma, Üslü Sayılar, Köklü Sayılar, Denklemler, Oran-Orantı, Sayı ve Kesir Problemleri, Yaş Problemleri, İşçi ve Havuz Problemleri, Hareket Problemleri, Yüzde, Kar-Zarar ve Faiz Problemleri, Karışım Problemleri, Kümeler, İşlem, Saymanın Temel İlkesi ve Olasılık; Doğruda Açılar, Üçgende Açılar, Üçgende Uzunluk ve Alan, Üçgende Açıortay, Kenarortay ve Benzerlik, Dörtgenler, Çember ve Daire, Analitik Geometri, Katı Cisimler; Grafik Yorumlama ve Tablo Okuma, Şekil Yetenek ve Sayı Dizileri ile Mantıksal Muhakeme Problemleri konularından oluşmaktadır.

 

  Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı sayısal çalışan adaylar çalışma döneminde sayısal konulara ağırlık vermeli fakat mümkün oldukça sözel alanın konularına da bakmalıdır. Sözel alanda kendilerine zaman kaybettirmeyecek kısa sorulara odaklanmak adaylar için faydalıdır. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı’na sayısal alandan giren adayların en çok zorlandıkları konular sayısal mantık konularıdır. Çalışma döneminde sayısal mantık konuları iyi anlaşılmalıdır. Bunun için de bu konulara ağırlık verilmelidir.

 

  ALES sayısal çalışırken adaylar internetten yardım almalıdır. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı’nda adayların karşısına çıkacak birçok konunun anlatıldığı videolar vardır. Bu videolar izlenerek konu çalışmaları tamamlanabilmektedir. Sayısalda adayların karşısına çıkan belli soru kalıpları vardır. Bu kalıpların ezberlenmesi sınavda kolaylık sağlamaktadır.

 

  Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı’na girmeden önce aynı sınavdaymış gibi çözülecek ALES sayısal denemeleri, sınav başarı oranını artırmaktadır. Süre tutarak deneme çözmek hem zaman kontrolü sağlamayı kolaylaştıracak hem de eksik olunan konuların fark edilmesini sağlayacaktır. Çözülen sorular kontrol edilirken objektif olunmalı ve sürekli doğru yapılan sorulara odaklanılmamalıdır. Adayların çalışma sürecinde aile desteği almaları da oldukça önemlidir. Aileleri tarafından hem maddi hem de manevi yönden destek gören adayların çalışma süreçleri daha rahat geçmekte ve sınav başarı oranları artmaktadır.

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı sayısal çalışacak adaylar ders çalışabileceklerini düşündükleri dönemde çalışmaya başlamalıdır. ALES çalışmaya ne kadar erken başlanırsa çalışma dönemi o kadar rahat geçmektedir.

 

 

ALES' e Kaç Ay Çalışılmalıdır?

 

  ALES’ e çalışmak için önerilen süre en az 3 aydır. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı’na hazırlanılması gereken süre adaydan adaya farklılık göstermektedir. Daha önceden Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı’na girmemiş veya hiç çalışmamış olan adayların en az 3 ay çalışmaları tavsiye edilmektedir. Önceden ALES’e girmiş veya daha önceden bu sınava hazırlanmış olan adaylar için önerilen süre daha kısa olabilmektedir.

 

  ALES’ e çalışma süresi kişinin hayat koşullarına göre de değişiklik göstermektedir. Günlük yaşamında ders çalışmaya uzun zaman ayırabilecek olan adayların çalışma süresi daha kısa olmaktadır. Fakat günlük hayatta çalışan veya herhangi bir nedenden ötürü her gün uzun saatler ders çalışamayan adayların konuları bitirme süresi uzamaktadır. Bu gibi durumlarda aday kendine uygun, gerçekçi bir çalışma programı oluşturmalı ve bu programa uymaya özen göstererek disiplinli bir çalışma dönemi geçirmelidir.

 

ALES' e Hazırlanırken Günde Kaç Soru Çözülmelidir?

 

  ALES’ e hazırlanırken günde kaç soru çözüleceği kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Her aday çözeceği soru sayısını kendi bilgi birikimi, sınava girme amacı, hedeflediği puan türü ve soru çözümüne ayırabileceği süreye göre belirlemelidir.

 

  Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı’na hazırlanırken hedeflenen puan türüne uygun alandaki soruların çözümüne ağırlık verilmelidir. Yani sayısal alandan sınava girecek olan adaylar sayısal konuların sorularını çözmeye ağırlık vermeli, sözel alandan sınava girecek adaylar sözel konuların sorularını çözmeye ağırlık vermeli ve eşit ağırlık alanından sınava girecek olan adaylar hem sözel hem de eşit ağırlık konularından soru çözmelidir.

 

  ALES’ te adayların karşısına çıkan toplam soru sayısı 100’dür. 50 sözel ve 50 sayısal sorusundan oluşan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı’na hazırlanmak için çözülen soru sayısının sınavda çıkacak soru sayısından az olmaması önerilmektedir. Adayların ALES’ ten iyi bir sonuç elde edebilmesi için sınavın yaklaştığı dönemde ALES’ e uygun denemeleri süre tutarak çözmeleri tavsiye edilmektedir. Yani adayların sınavın yaklaştığı dönemde 100 sorudan oluşan denemeleri sınav süresi olan 150 dakika içinde çözmeye çalışması gerekmektedir.

 

  Çözülecek soru sayısı kadar çözülen soruların kalitesi de oldukça önemlidir. Çok soru çözmek farklı soru tarzlarını öğrenmeyi sağlamaktadır. Fakat çok soru çözmek tek başına başarı getiren bir yöntem değildir. Adayların kaliteli, sınava uygun soruların bulunduğu kaynaklardan kendilerinin ihtiyacına uygun sayıda soru çözmeleri gerekmektedir.

 

ALES' e Çalışırken Çıkmış Sorular Çözmek Gerekir mi?

 

  ALES’ e çalışırken çıkmış soruları çözmek gerekmektedir. Uzmanlar, ALES' e girecek adaylara sınav öncesinde ALES çıkmış sınav sorularını çözmelerini önermektedir. Çıkmış soruları çözmek uzun yıllardır yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı'nın soru tekniklerini öğrenmeyi, doğru bir ALES stratejisi oluşturmayı ve sınav stresini azaltmayı sağlamaktadır. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı çıkmış soruları çözen adaylar ALES soru tiplerini öğrendikleri için sınav anında nasıl bir yol izleyeceğini önceden belirleyebilmektedir. ÖSYM'nin sınav temposuna uygun ders çalışmayı da sağlayan ALES çıkmış sorular çözümü adayların yarar gördüğü bir yöntemdir. ALES’ te çıkmış sorulara hem ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden ulaşmak, hem de basılmış çeşitli kaynaklardan ulaşmak mümkündür. 

ALES Öğrencisi Kitap Okumalı mıdır?

 

  ALES yani Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı, uzun paragraf sorularından oluşan bir sınav olduğu için ALES öğrencileri kitap okumalıdır. Kitap okumak okuduğunu anlama, hızlı okuma, mantık ve muhakeme yeteneklerini geliştirme, hafızayı güçlendirme, dil bilgisini artırma ve yorum konusunda başarılı olmayı sağlamaktadır. Tüm bu faydalar da ALES’ e giren adayların sınav sonuçlarını olumlu yönde etkilemektedir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.